Şi bisericile sunt spitale...de nebuni...

După protestul intitulat "Vream spitale, nu catedrale" al celor e la ASUR, BOR se apără şi acuză aiurea, în acelaşi stil şi cu limbajul de lemn aferent, aşa cum ne-a obişnuit în ultima vreme.

Citez de pe basilica.ro.:

"Sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele religioase din România este constitutional și legal, fiind consecința confiscării proprietăților bisericești prin legea secularizării din anul 1863 și de către regimul comunist din România după anul 1948. În România, conform Constituției și Legii Cultelor nr. 489/2006, Cultele sunt autonome față de Stat și beneficiază de sprijin de la bugetul de Stat pentru activitatea lor spirituală, socială, educațională și culturală în favoarea societății românești. Reamintim că sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 Culte religioase din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României și respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 ori mai puțin decât bugetul pentru sănătate. În majoritatea țărilor Uniunii Europene Cultele religioase se bucură de sprijin financiar din partea autorităților de Stat și de facilități pentru rolul și activitatea lor în societățile respective. "

Sprijinul de la bugetul de stat este "legal şi constituţional" doar pentru că actuala clasă politică păstrează actuala constituţie într-o stare de neconcordanţă între ceea ce se pretinde a fi statul român şi ceea ce este de fapt, din punct de vedere religios.

Iar se bagă la înaintare abureala cu confiscarea averilor mănăstireşti.... BOR nu exista în 1863, s-a format în 1872, deci nu are cum să pretindă bani sau proprietăţi care nu  i-au aparţinut niciodată. Mai departe, despre care sistem comunist vorbim? Acela care a luat proprietăţile greco-catolicilor şi le-a dat BOR? Acel sistem comunist care a colaborat prin Securitate cu BOR?

Dacă tot sunt autonome cultele faţă de stat, nu ar fi mai bine să fie autonome şi financiar? Nu mai bine s-ar ocupa direct statul de activitatea socială, educaţională şi culturală în favoarea societăţii româneşti decât să mai treacă banii pe la culte, iar cultele să facă aceste lucruri pe banii pe care îi produc şi în urma impozitării lor de către stat? Să faci "fapte bune" pe banii altora e extrem de uşor, dar să te mai şi lauzi cu asta... Apoi, despre ce activiate socială, culturală şi educaţională vorbim? În realitate despre niciuna, deoarece sub acest paravan se ascunde îndoctrinarea religioasă şi nimic mai mult, aceste activităţi având mereu un subiect religios.

Doar 0,2% din bugetul României și respectiv 0,08% din PIB? Aţi uitat să menţionaţi faptul că procentele sunt aceleaşi, doar sumele cresc anual... De ce nu ar sta mai bine aceşti bani la Sănătate sau Educaţie?

Majoritatea ţărilor Uniunii Europene sunt noramle la cap şi când dau nişte bani cultelor pentru anumite proiecte cu caracter social, acele investiţii sunt verificate atent pentru a nu fi mânărite ca la noi şi deturnate în scop propagandistic...

"În România nu se închid spitale și școli din cauza Bisericii, ci din cauza scăderii numărului populației și pentru că au apărut spitale și școli private. În același timp, menționăm faptul că Biserica desfășoară o consistentă operă socială, medicală și educațională în societate pentru care eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit numai anul trecut aproximativ 70 milioane de lei (aproximativ 16 milioane euro). Între instituțiile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române se numară 44 instituţii medicale şi farmacii, inclusiv un spital (Providența - Iași).    De altfel, biserica prin slujbele ei într-o comunitate este un spital pentru suflete, pentru vindecarea de păcate, de gânduri, cuvinte și fapte rele, dar mai ales pentru vindecarea omului de înstrăinarea lui de Dumnezeu și de semeni."

Păi dacă se închid şcoli şi spitale pentru că "numărul populaţiei este în scădere", de ce numărul bisericilor este în creştere? Pentru că de fapt se închid şcoli şi spitale pentru că nu sunt bani suficienţi pentru a fi întreţinute, pentru că aceşti bani sunt furaţi de politicieni sau investiţi în lucruri inutile pentru cetăţeni sau chiar dăunătoare (cum ar fi cultele).
Da, da...Operă socială, medicală şi educaţională cu scop propagandistic, aruncând nişte firimituri din banii primiţi de la stat....
Mai apoi binecunoscutul limbaj de lemn al BOR care işi justifică existenţa pe baza unor bazaconii nedemonstrate şi nedemonstrabile cum ar fi suflete, păcate, Dumnezeu, etc.

"Dacă în trecut activiștii ideologiei ateist-comuniste din România au limitat prin mijloace represive prezența și activitatea Bisericii în societate, azi noii ideologi secular-umaniști încearcă să combată Biserica prin propaganda tendențioasă. De altfel, așa cum ne-au obișnuit în ultimii ani, ASUR are doar inițiative propagandistice cu scopul învrăjbirii societății românești împotriva Cultelor religioase. Probabil se încearcă și o justificare a fondurilor primite din străinătate, așa cum s-a menționat în presa românească în ultimii ani."

Aştia înţeleg foarte bine faptul că  ateismul reprezintă lipsa de credinţă în zei şi comunismul este o ideologie politică şi socială, ateismul neimplicând nimic în afară lipsei credinţei, în timp ce adepţii comunismului pot crede sau nu bazaconii religioase. Numai că încearcă creearea unei cauzaltăţi între comunism şi ateism, pentru a demoniza ateismul...Cât despspre "cât de rău" a dus-o BOR în timpul comunismului am mai scris, nu reiau.
Desigur că efortul de trezire a spălaţilor pe creier depus de ASUR nu poate fi perceput altfel de către BOR decât ca o "iniţiativă propagandistică tendenţioasă". V-aţi fi aşteptat la altceva?
Fornduri primite din străinătate... Mda... Desigur, "agenturili străine" încearcă destabilizarea BOR, o instituţie care se dedică românilor, nu propriei îmbogăţiri....

"În concluzie, spre deosebire de ASUR, Biserica noastră construiește Altare sfinte, nu demolează suflete."

În concluzie, BOR minte de rupe, aşa cum ne-a obişnuit...

16 comentarii:

 1. ai uitat sa mentionezi ca aia 0,2% se impart la toate cele 18 culte recunoscute oficial. care 'imbogatiri' mai fratelo?BOR a existat si inainte de Cuza doar ca apartinea canonic de Patriarhia ecumenica a Constantinopolului. bisericile apartin comunitatilor nu 'popilor'.'numarul bisericilor este in crestere' de acord, la cererea expre a comunitatilor, unde mai exact minte bor? singura greseala a comunicatului bor este punerea egalitatii intre (neo)ateism si comunism, cu asta nu sunt de acord.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu am scris ca aia 0,2 % se dau doar celor de la BOR (deşi BOR îşi ia cea mai mare parte din ei). Care "îmbogaţiri"? Mi-e greu să cred că nu vezi câţi bani învârt bisericile şi nu plătesc impozit pentru produsele comercializate şi serviciile prestate. BOR nu a existat înainte de 1872. Că exista o mitropolie ortodoxă în mod direct subordonată Constantinopolului asta e altceva. Bisericile aparţin cultelor, nu oamenilor. Vreau să văd şi eu o "cerere expre" din asta a vreunei comunităţi, nu de alta, dar ca să nu cred că e cererea expre a cultelor şi a aşa-ziselor lor facultăţi. Sunt numeroase cazurile în care există mult mai multe biserici decât este necesar. Fă o plimbare prin oricare oraş şi vei vedea cât de multe sunt.

   Am scris de la un capăt la altul al postării de ce consider comunicatul de presa al BOR ca fiind unul mincinos şi tendenţios.

   Ștergere
 2. Şi bisericile sunt spitale...de nebuni...

  Punct ochit - punct lovit!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da! Ce altceva poţi să mai zici după ce citeşti comunicatul lor? Poate doar să îţi faci cruce. Joke! :)

   Ștergere
 3. Problema e că în spitalele astea (biserici), nebunii sunt şi pacienţii şi vracii, nu e mare diferenţă între ei, cea mai importantă fiind aia că vracii profită de pacienţi şi trăiesc nebunia lor pe bani grei.

  "În România, conform Constituției și Legii Cultelor ...... Cultele sunt autonome față de Stat și beneficiază de sprijin de la bugetul de Stat"
  Adică, mai exact, Constituţia spune clar că sunt autonome faţă de stat, iar Legea Cultelor încalcă noţiunea de "autonom", care presupune prin definiţie şi partea financiară, ca să fie o autonomie din aia cu aromă de tămâie.
  Nu se pomeneşte în Constituţie de sprijin de la buget, ci de o înlesnire a asistenţei în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate. Atât! Şi atunci care-i treaba cu implicarea în sistemun naţional de educaţie, de prezenţa în grădiniţe şi şcoli de stat?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fără doar şi poate, prezenţa cultelor în sistemul naţional de învăţământ este un abuz neconstituţional, dar încurajat de politicieni (din motive evidente) şi tolerat de societatea civilă. Este greu de crezut că oamenii vor reacţiona la acest abuz (prin proteste ceva mai vizibile), dat fiind faptul că nu prea reacţionează la altele mult mai vizibile.
   Trebuie să mai aşteptăm...

   Ștergere
 4. iar ai uitat sa mentionezi ca oricum invatamantul de stat e praf, sistemul de stat actual produce doar pitzipoance si cocalari semi-analafabeti, o ora de religie pe luna nu schimba mare lucru.. as fi de acord cu scoli private finantate de culte (din banii lor) sau de altii. macar sa existe alternativa.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Corect, cum sistemul actual de învăţămînt e "praf", e absolut logic că n-are ce strica introducerea orelor de religie în şcoli! Vorba aia, măcar să fie praf şi în următorii 200 de ani...

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 5. Deşi în mare parte sistemul educaţional de stat e depăşit, n-aş spune că este cu totul praf. Dar are nevoie de îmbunătăţiri, asta e clar. Eu aş vrea să fie introduse ore de educaţie civică şi etică în şcoli. Astfel, se va mai reduce procentul de piţipoance şi cocalari produşi de sistem.
  Ora de religie nu are ce căuta în şcolile de stat, pentru că acea oră este de fapt despre cât de "adevărată" e religia predată şi cât de "naşpa" sunt celelalte religii şi adepţii lor.
  Nu am nimic împotriva unor şcoli private făcute de culte pe banii lor (fără contribuţie de la stat).

  RăspundețiȘtergere
 6. Vlad Tepes, gresesti teribil aruncand continuu cu noroi in Biserica Ortodoxa.
  Si am sa-ti spun de ce. Hotararile financiar-administrative ale ...Institutiei bisericesti nu sunt luate de catre cei care slujesc lui Hristos, si ortodoxiei, ci de cei care sunt "sus pusi" de catre masonerie sau din comandamentele papalitatii sa actioneze astfel: degradand iremediabil imaginea si credibilitatea Bisericii Ortodoxe. Iar tu ii pui pe toti in aceeasi oala. Sunt preoti, calugari, stareti care fac lucruri extraordinare, sacrificii, in a-si ajuta semenii. I-a intrebat cineva daca sunt de acord sau nu cu construirea Catedralei neamului? Nu! Si totusi ei continua sa faca lucruri bune. [Tacuti].


  P.S.Daca vreodata o sa se scoata ora de religie din scolile de stat inseamna ca vom fi cazut mai mult decat suntem cazuti deja.
  O fi o ea o ortodoxie fara insufletire care nu trezeste mai nimic in fiinta morala a micutilor, dar tine cel putin de cultura generala ,si ridica o serie de intrebari in mintile lor fragede - Mai bine asa nu?, decat un o barat.

  ...ore de educatie civica si etica in scoli... unei educari a sentimentelor.. N-ai sa vezi asa ceva. Deja pe Iorga nu se mai tiparesc din '70 (ironic insa: e pe prima bancnota totusi, Ca, de!, :da-i romanului mintea de pe urma); iar de Rudolf Steiner deabia dai intr-o librarie. ...mad world... !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Deci, scoaterea în evidenţă a minciunilor si ipocriziei celor din BOR înseamnă aruncat cu noroi... Deciziile de finanţare dpdv financiar sunt luate de politicieni la presiunea cultelor/bisericilor (în cazul de faţă BOR).
   Da, ştim, sunt de vină mereu masoneria, papalitatea, marţienii, Chuck Norris şi vremea ploioasă de afară, în niciun caz conducătorii BOR, care atâta ştiu, atâta fac. Faptul că sunt şi popi care chiar cred neadevărurile pe care le predică şi în naivitatea lor sunt sinceri în ceea ce zic (spre deosebire de mai marii BOR-ului care ştiu că treaba asta cu religia e doar o ţeapă pentru a trăi ei pe banii fraierilor), tot mincinoşi sunt... Arată-mi tu un popă care s-a declarat împotriva construirii măgăoaiei. Chiar vreau să vad şi eu o declaraţie a unuia. Dă-mi un link ceva. Chiar sunt curios...

   P.S. :Dacă vreodată se va scoate ora de religie (pardon, îndoctrinare religioasă), înseamnă că vom avea un sistem educaţional bazat pe ştiinţă şi logică şi nu pe cai verzi pe pereţi. La capitolul cultură generală putem trece şi zeii egipteni, cei din Grecia Antică, cei romani, cei din mitologia nordică, a civilizaţiilor americane pre-columbiene etc., asta nu înseamnă că trebuie să şi credem în ei, deşi este mai mult decât evident că sunt pure invenţii.

   Ștergere

 7. Dumitale ai clar ceva impotriva bisericii ortodoxe, traditie pe care mi se pare ca.. in primele articole postate.. o numeai singura religie adevarata. :-) Sau asa imi aduc eu aminte.
  1 la mana, poate ca BOR santajeaza statul cu dosarele securitatii pe care le au la (inde)mana (in ultimaii ani nu e foarte greu de observat ca castiga aproape toate procesele in ceea ce priveste retrocedareii proprietatilor confiscate in timpul regimul comunist)
  2 dar BOR nu este o institutie mafiota; prin definitie "mafia" este politica.-Ai vazut tu pana acu' fetze preotesti implicate in politica?
  Pe banii fraierilor...pardon, ai statului (cine e Statul?!).. au construit acea Mega-fantastico-Church tocmai pentru a indeparta si mai mult crestinul,ratacit saracul, de pe calea credintei adevarului, si anume a crestinismului, impingandu-l desigur, dupa ce ii va fi creat indeajuns de multa repulsie, pe soseaua New Age-ului, ca altundeva unde?,(Caci sloganul lor doar este "primim pe oricine".
  Asa cum ai precizat motivatia prezentei dumitale la vot (cum a fost in acest caz in alegerile parlamentului european) aceea de a nu va lasat manipulat de mass-media -care incearca (tocmai) prin atitudinea ce o adopta sa demotiveze oamenii de buna-cuviinta sa se prezinte la vot si astfel, majoritatea care se prezinte sa fie cea mai usor manipulabila - le fel va recomand sa priviti si deciziile administrativ-financiare patronate de BOR.

  Militati intr-un timp pare-mi-se impotriva legalizarii homosexualitatii. si va admir pentru lucrul acesta. Si stiti cine mai este de partea dumneavoastra? Biserica ce o blamati cu frenezie.
  Eu -nu sunt nici-de-cum o fanatica religioasa - dar am cautat sa-i inteleg... in nevolnicia lor, Si i-am inteles in cele din urma. De ce sa lovim (tocmai) in ei? ei lupta... perioada comunismului spune inca atat de multe... de lupta lor. Grecia este un perfect alt exemplu aici.
  Nu intelegeti ca se incearca tocmai distrugerea crestinismului? Are multe hibe recunosc... dar e un fel de ultima scanteie ramasa inca aprinsa. Nici mie nu-mi place ochiul pus in biserici, pe cruci; dar originea crestinismului este cea care conteaza. Intr-un cuvant.
  Cand se loveste in BOR, se loveste in religie de fapt, in crestinism. Atata tot va rog sa intelegeti.

  P.S Bine macar ca nu militati pentru filozofia materialista.
  Logica e buna. Dar pentru asta exista matematica.
  Nu suntem Franta unde in sist. de invatamant se fac n ore de filosofie pe saptamana, dar sa luam si ora aia de religie pe saptamana inseamna sa luam din start si acele simboluri care se retin macr vizual.

  Cu bine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am ceva împotriva tuturor religiilor deoarece toate susţin lucruri neadevărate pe post de adevăr. Şi da, am ceva în mod special cu BOR, deoarece e cea mai ancorată în Evul Mediu dintre toate cultele de pe la noi. Aia cu religia adevărată, era evident o ironie (cred că am pus de fiecare dată şi ghilimelele de rigoare, ca să fie clar). Aşa se intitulează ei în mod pompos.

   1 BOR nu are cu ce să şantajeze statul român, ci viceversa. E plin de securişti în BOR (BOR a colaborat bine-merci cu statul comunist, li s-au dat proprietăţi şi averi de la greco-catolici şi alte culte ca răsplată pentru colaborarea mai mult sau mai puţin discretă. BOR a ieşit pe profit în perioada aia, oricât trâmbiţează ei aiureli). Dar de ce nu vor politicienii să desecretizeze dosarele Securităţii ?(şi nici popii, evident). Pentu că sunt mână în mână, se susţin reciproc la furat din banul public, vorba aia, "corb la corb nu-şi scoate ochiul".

   2. BOR se încadrează perfect în definiţia de mafie, adică o grupare care îşi asigură veniturile lor prin orice fel de mijloace şi fără scrupule. Exact asta face BOR, ia o gramadă de bani de la stat, ia o gramadă de bani de a enoriaşi (pentru aşa-zisele "taine" şi servicii), are afaceri ("agenţie de pelerinaj" printre altele), pentru care nu plăteşte impozit pe venit ca orice persoană juridică/fizică din ţara asta care are o afacere sau venituri.

   Nu am militat niciodată împotriva persoanelor LGBT şi nici nu o să o fac. Ba mai mult, consider că ar trebui ca aceste persoane să beneficieze de recunoaştere legală a unei stări de fapt. Dacă ar fi să votez, aş fi de acord cu recunoaşterea cuplurilor formate de minorităţile sexuale (că se numeşte parteneriat civil, căsătorie, nu contează). Nu văd cu ce ne afectează pe noi restul, acest drept al unei minorităţi, ai cărei membrii care aleg să fie un cuplu în mod liber consimţit. În schimb, sunt extrem de rezervat în ceea ce priveşte posibilitatea adopţiilor de copii de către aceste cupluri.

   După cum am spus, "dracul n-a fost aşa de negru pt BOR în perioada comunistă". Grecia nu a fost niciodată sub comunism, nu înţeleg exemplul ei în acest context.

   În ceea ce priveşte morala, ea a existat mereu, din momentul în care oamenii au început să trăiască în grupuri din ce în ce mai mari, formând scocietăţi. Nicio religie nu a inventat "apa caldă" în ceea ce priveşte morala, ci doar au integrat anumite principii care existau deja, la pachet cu multe concepte retrograde şi false. Dispariţia religiilor nu poate decât să îi bucure pe oamenii cu adevărat raţionali. Nu avem nevoie de religii pentru un minim de respect reciproc, ci legi cât mai liberale şi bun simţ. Atât! Şi putem trăi cu toţii în pace, indiferent de diferenţe de orice gen.
   Religiile sunt oricum pe o pantă descendentă, dacă va fi să le mai dâm un brânci să se ducă mai repefe la fund, cu atât mai bine.

   Ștergere
 8. Marturisesc, spre rusinea mea, ca nu citisem articolul inainte de a scrie commentul anterior. ...........................................................................................................

  Astazi am citit cateva din conferintele ale faimosului antroposof austriac despre principiul hristic si principiul luciferic(=forta deplina a Eului omenesc), lumina interioara si cea exterioara.... Si recunosc ca sunt notiuni care imi lipseau. Citisem putine carti de acest mare maestru, in urma un an, cat imi permisese timpul si ce gasisem la biblioteca. Bine totusi ca m-am lamurit ...si ca-ntotdeauna a trebuit sa ma lamuresc singura!

  Opiniile mele referitoare la dogma crestina se rezumau la Atat:
  -"Dumnezeu era in Hristos, impacand lumea cu Sine insusi." (II Corinteni 5,19). -asa gaseam motivatia existentei crestinatatii.
  -Iisus a fost ultimul si cel mai important profet al Lumii Noastre.
  -Si ca ce admir si pretuiesc eu mai mult la doctrina crestina este faptul ca Iisus s-a autodeclarat "Calea, Adevarul si Viata"; Nu Dumnezeu - ci Fiul al Omului.
  -El nu a cerut niciodata sa i se inchine Lui, din dimpotriva, El a spus ca "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie". [sa-i urmeze invatatura]

  Ati putea sa va dati cu parerea despre acest cantec? Opinia dvs.este foarte importanta pentru mine.

  https://www.youtube.com/watch?v=TOvEd0uZFuw
  Si clipul: https://www.youtube.com/watch?v=6SvxaNQ6d7M
  .............................................................................................................

  "bazaconii nedemonstrate şi nedemonstrabile cum ar fi suflete, păcate, Dumnezeu, etc." - Pai, e "lutul" si "sufletul", Dumnezeu sau Existenta... E oare atat de multa nevoie ca sa ne complicam atata?

  RăspundețiȘtergere
 9. Ce e mai frumos de pe youtubeee, dap, de pe YOU-TUBE
  https://www.youtube.com/watch?v=B8RLWIl4lvo

  -gasiti acolo despre masonerie
  -despre noul Atlantis (Francis Bacon) si (despre)cel de-al treilea Templu
  -despre Maystreia
  si toate simbolurile posibile. Explicate corect.
  Si tot ce va doreste inimioara.

  Sa traiti!

  RăspundețiȘtergere