Marş pentru BASARABIA.

Marşul va avea loc în data de 20 octombrie 2013, începând cu ora 14:00 în Piaţa Victoriei din Bucureşti.
Acest eveniment este organizat de "Acţiunea 2012".
Mai multe detalii găşiţi aici: http://actiunea2012.ro/mars-pentru-basarabia.html

În cele ce urmează voi cita sloganele şi motivaţiile organizatorilor:

"Ieşim din casă fiindcă ne pasă!"
"Pentru "vina" de a fi români, basarabenii au fost deportaţi, înfometaţi, închişi, torturaţi, ucişi. Dorinţa de reunire cu Patria-Mamă a rămas, însă, în minţile şi inimile multora. Ce ne-a fost luat pe nedrept trebuie să revină acasă prin unirea Republicii Moldova cu România"

"Unirea face puterea!"
"Un stat mai mare este unul mai puternic. Demnitatea noastră naţională trebuie recuperată, iar reîntregirea teritorială ne-ar aduce un suflu nou de care avem atâta nevoie. Pentru România, pentru Unire, în stradă cu un steag tricolor!".

Toţi cei care sunt de acord cu faptul că Basarabia este în mod legitim o parte a României, ar trebui să îşi rupă câteva ore din timpul liber din duminica respectivă şi să participe la acest eveniment.

Este vorba despre România, despre noi, despre trecutul şi viitorul nostru!

7 comentarii:

 1. Pai daca basarabenii nu vor Romania, ce o sa faceti? De ce tot insistati pe tema asta daca sondaj dupa sondaj arata ca moldovenii Nu vor unirea cu Romania si ca nu se considera romani?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dă-mi voie să mă îndoiesc de aşa-zisele sondaje făcute în Rep. Moldova pe tema unirii (cu atât mai mult cele realizate în timpul conducerii Partidului Comunist Moldovenesc). Generaţia tânără din Rep. Moldova (să zicem, în mare, cei care au maxim în jur de 30 de ani) este pro-unire. Se dă falsa impresie că nu se doreşte unirea, fiind scoşi în faţă cei care sunt adepţi ai moldovenismului căt şi opinia auto-proclamaţilor lideri ai Transnistriei, care percep România ca un fel de bau-bau (deşi ţara noastră are una dintre cele mai moderne şi permisive legislaţii în cazul minorităţilor etnice).
   Scopul acţiunii este acela de a atrage atenţia mai mult asupra acestei probleme şi de conştientizare a ei atât în România cât şi în Basarabia.
   Mai devreme sau mai tarziu această generaţie tânără va avea puterea şi va decide unirea (pt. că de ei depinde în primul rând, să îşi dorească suficient de mult).

   Ștergere
 2. Orice argument pentru unire care sa convinga masele nu poate fi decat unul emotional. Deoarece cele rationale, economice nu sunt valide decat pe termen lung si foarte lung. Iar oamenii nu gandesc asa. Moldovenii rationali au plecat de mult din tara, ii vezi prin grupurile de 20-30 de ani de care vorbesti si care majoritatea isi duc traiul prin Bucuresti sau Europa.

  Epoca nationalismului a trecut, epoca individualismului e in floare. Mai mult, sunt convins ca cu timpul va trece si epoca statelor organizate central, odata cu disparitia religiilor, lucru care mai devreme sau mai tarziu se va intampla. Statul modern de aia se numeste modern, pentru ca e recent, dar nu e obligatoriu. Singura metoda pe care o puteti folosi e spalarea pe creier. Dar nu cred ca un blogger rationalist si-ar dori asa ceva.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Puteai sa spui de la bun început că nu eşti de acord cu unirea. Nu-i nicio problemă, fiecare îşi poate exprima (în mod decent şi argumentat, fireşte) părerea pe acest blog.

   Aşa cum ai spus şi tu, argumentul economic este valid pe termen lung (pentru România unită), căci beneficiile economice ale Basarabiei s-ar simţi imediat în cazul unei uniri. Oricum, o eventuală unire este un obiectiv cel mult pe termen mediu şi lung (realist vorbind).
   Da, ştiu că o eventuală unire ar trage actuala Românie în jos un timp dpdv economic. Dar lucrurile nu trebuie cântărite doar aşa. Să spunem, ipotetic vorbind că mâine Ungaria ne ia Transilvania, o exploatează pănă la epuizare, iar peste un timp aceasta îşi obţine independenţa şi se pune problema reunirii cu România. Ce faci în cazul acesta? Dpdv economic, România ar trebui să nu fie interesată pt că ar însemna un regres economic temporar...Nu? Ce faci cu transilvănenii care ar dori reunirea şi implicit recuperarea cetăţeniei române care le-a fost luată împotriva voinţei lor?
   Vezi tu, situaţia este mult mai complexă decât nişte calcule economice pe o foaie de hârtie.

   De asemenea, importante sunt şi argumentele istorice, etno-lingvistice şi geografice (cel emoţional desigur că nu poate fi luat în calcul, pentru că nu este un argument).

   Religiile (care vor dispărea mai devreme sau mai târziu) nu se află neapărat într-o relaţie cauzală directă cu organizarea centrală a statelor. De exemplu statele Europei de Nord sunt puternic secularizate şi nu dau semne că se vor dezmembra.

   Dacă acest comentariu al meu (un blogger raţional, aşa cum bine ai precizat) ţi se va părea în continuare o spălare pe creier (şi nu treaba pe care au făcut-o sovieticii), înseamnă că fie unul dintre noi nu înţelege expresia, fie "ar trebui redefinită."

   Ștergere
 3. dar stii ca romancele, moldovencele, ukrainiencele si rusoaicele sunt ep primul loc la numarul de kurve din 'tarile puternic secularizate'? motivele economice primeaza indiferent ce inteleg unii din' motive economice' iar majoritatea intelege 'o viata mai buna' cladita pe munci din astea..necalificate, occidentalii prefera moartea de foame decat sa plimbe tzucale sau sa sterga la cur proprii 'concetateni' uitati prin azile...ps
  hai sa fim seriosi! religiile 'nu vor disparea' sau vor dispare odata cu specia himo sapiens.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe termen lung dpdv economic, unirea cu Basarabia ar fi un câştig. Pe termen scurt, da, ar fi un efort financiar din partea României actuale.

   Religiile vor dispărea mai devreme sau mai târziu (statistic vorbind, numărul religioşilor scade procentual de la an la an), odată cu creşterea nivelului de educaţie şi implicit a celui de trai, spre disperarea marilor profitori (a.k.a. "lideri spirituali").

   Ștergere
 4. Nu uitați să aduceți la marș și un steag tricolor. Simbolul românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
  UNIREA FACE PUTEREA

  RăspundețiȘtergere