B.O.R îşi "justifică" prezenţa în noua Constituţie

În urma exprimării de către Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România a opiniei conform căreia menţionarea specială  în Constituţie a rolului Bisericii Ortodoxe în cadrul constituirii şi modernizării încalcă principiile democratice de egalitate dintre culte, reacţia celor de la B.O.R. nu s-a lăsat mult timp aşteptată.

Despre "rolul istoric al Bisericii Ortodoxe în constituirea şi modernizarea statului român" am scris în două părţi,  aici şi aici.

Să vedem "argumentele" celor de la B.O.R.:

“Articolul propus în Constituţia României referitor la rolul Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte în constituirea şi modernizarea statului român respectă atât adevărul istoric privind cultul majoritar, cât şi principiul egalităţii cultelor recunoscute din România, aşa cum este stipulat în Legea Cultelor, art. 9, alin. 2”

Mda, numai că unii sunt "mai egali" decât alţii, cât despre "adevărul istoric" am scris în articolele precedente. Dacă ar fi spus ceva despre adevărul statistic (majoritar) al cultului ortodox, da ar fi fost un adevăr.

Mai departe:

Prin evidenţierea distinctă, dar nu exclusivă, a rolului istoric al Bisericii Ortodoxe Române în constituirea şi modernizarea statului român “se recunoaşte adevărul că primul dintre cultele din România, cel mai vechi, mai numeros şi mai extins geografic, a avut o contribuţie majoră în constituirea şi modernizarea statului roman”.

Dacă ne referim strict la creştinism în spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic, primul a fost creştinismul universal (mă rog, o formă a acestuia amestecată iniţial cu credinţe "păgâne") şi mai apoi creştinismul ortodox. Deci, nu e nici primul cult şi nici cel mai vechi. Este într-adevăr cel mai numeros şi extins din punct de vedere geografic din România, nimic de zis aici. Cât despre "contribuţia majoră la constituirea şi modernizarea statului român" aceasta este o mare minciună, Biserica Ortodoxă fiind de multe ori de-alungul istoriei chiar împotriva unirii sau a celor care au dorit modernizarea când acestea se băteau cap în cap cu interesele financiare şi de influenţă a Bisericii Ortodoxe.

Reprezentanţii Patriarhiei amintesc că cele optsprezece culte recunoscute în România sunt egale în faţa legii, dar în context istoric “primul dintre ele a avut o contribuţie spirituală şi materială majoră sau distinctă în constituirea şi modernizarea statului român prin contribuţia lui la Unirea Principatelor (1859), Războiul de Independenţă (1877) şi Unirea cea Mare (1918)”.

O mare gogoaşă caldă livrată de BOR. Aşa cum am arătat în primul articol în care am discutat despre acest subiect, Biserica Ortodoxă, prin liderii săi s-au opus reforemlor lui Cuza şi au contribuit la înlăturarea lui, au cerut scindarea Moldovei de Valahia după plecarea acestuia, s-au opus vehement intrării trupelor româneşti în Transilvania în Primul Război Mondial şi totodată au cerut capitularea României în faţa Puterilor Centrale în acelaşi război. Cu alte cuvinte Biserica Ortodoxă (ulterior B.O.R.) s-a opus Unirii Principatelor şi Marii Uniri.

"Potrivit sursei citate, Biserica Ortodoxă Română s-a născut odată cu formarea poporului român, în urma predicării Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos în părţile Dobrogei (parte a provinciei romane Scythia Minor), însă Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea a apărut în istoria poporului român abia la începutul secolului al XX-lea."

Poate cineva ar trebui să îi reamintească preafericitului sau nefericitului care a scris aceast text că înainte de Marea Schismă (anul 1054) nici nu se putea vorbi de Biserica Ortodoxă, cât despre Biserica Ortodoxă Română, aceasta a luat fiinţă în anul 1872 şi a fost recunoscută la nivel internaţional în anul 1885. La urma urmei ce mai contează 1000 sau 1800 de ani în plus, nu? Despre Biserica Adventistă le dau dreptate.

“Deoarece Biserica Ortodoxă Română se distinge net de celelalte culte ca extindere în timp, spaţiu şi număr de membri (principiul distincţiei contribuţiei aduse în istorie), în Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, aprobat prin hotărâre de Guvern, se menţionează specificul ei de Biserică naţională şi majoritară potrivit vechimii apostolice, tradiţiei, numărului de credincioşi şi contribuţiei sale deosebite la viaţa şi cultura poporului român. Biserica Ortodoxă Română este Biserica neamului românesc (art. 5, alin. 2)”, se mai spune în comunicat.

Cătă gargară....De fapt BOR se distinge ca unealta cea mai eficientă de spălat creiere pentru politicieni astfel încăt aceştia să împartă "caşcavalul" statului an de an. Nici nu e de mirare că şi unii şi ceilalţi se fac frate cu dracul ca să le fie bine şi să se îmbogaţească pe seama românilor.

"În încheiere, Patriarhia Română consideră că articolul propus în preambulul Constituţiei României privind rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte culte religioase în constituirea şi modernizarea statului român respectă atât principiul egalităţii cultelor, cât şi  principiul contribuţiei istorice distincte al unuia dintre aceste culte."

În încheiere, BOR minte de îngheaţă apele pe vremea aceasta caldă şi îşi cere din ce în ce mai multe privilegii nejustificate.

Politicienii noştri credeau că dacă oferă încă un privilegiu nejustificat celor de la BOR, sfidând istoria naţională, se vor instala mai confortabil şi vor putea fura şi mai bine cu binecuvântarea Preafericitului Ciobotea. Ei bine "dragi" politicieni tocmai aţi deschis cutia Pandorei, iar orice cult sau sectă este îndreptăţită acum să ceară să devină constituţională.
Mâine-poimâine poate îi vom vedea şi pe cei de la MISA că vor cere să fie trecuţi în Constituţie, să vedem pe unde mai scot cămaşa parlamentarii.

Acest lucru (pe lângă multe altele) este un motiv pentru care noua Constituţie nu trebuie să treacă de referendum.
Altfel riscăm ca peste nu mult timp să ne numim "Republica Ortodoxă România" şi să avem ca imn "Tatăl Nostru".

P.S. : Şi Biserica Greco-Catolică a cerut să fie menţionată în cadrul acelui articol din noua Constituţie.

Un comentariu: