Candela Catedralei "Mânuirii Banului" revine în forţă

De pe site-ul basilica.ro aflăm faptul că BOR a lansat şi anul acesta Candela "Ajutorul tău pentru Catedrala Mânturii Neamului", care desigur că "este cea mai potrivită" (şi totodată cea mai scumpă, evident) candelă pentru a lua "lumina sfântă", nu cum sunt alte candele "din comerţ" de diferite culori şi forme care "nu sunt potrivite pentru cultul ortodox".

Reclama de anul trecut suna aşa: "acest nou model de candelă a fost conceput şi lansat ca răspuns la nevoile credincioşilor ortodocşi". Aceştia "erau nevoiţi să cumpere, din supermarket-uri sau pieţe, candele de diferite forme şi culori, improprii cultului creştin ortodox. Unele din aceste candele de pe piaţa liberă au lipite iconiţe ortodoxe, ajungând după ardere să fie aruncate şi profanate cu sau fără voie". Candela de cult produsă de Patriarhia Română este de mărime medie şi are o durată de ardere de aproximativ 60 ore. Fabricată dintr-un amestec de parafină şi ulei de palmier, noua candelă are caracteristice specifice cultului creştin-ortodox. (sursa: Gândul).
De parcă ar fi contat forma sau culoarea şi nu "lumina sfântă"... Păi da, o formă fără fond, pe seama căreia popii urmau să ia mai mulţi bani impunându-şi un monopol comercial injust asupra lumânărilor de Paşti. Ca să nu mai zic de "caracteristicile alea specifice cultului ortodox" cu parafină şi ulei de palmier. Că doar "aşa se făceau" şi pe vremea lui Ştefan cel Mare "şi Sfânt" lumânările, "cu ulei de palmier, conform tradiţiei."

Dacă reclama de anul trecut era de-a dreptul penibilă, cea de anul ăsta e mai reuşită, chiar mai realistă din anumite puncte de vedere. Astfel, "compoziţia candelei este realizată dintr-un amestec din parafină şi ulei de palmier, care la ardere nu împrăştie fum, ci luminează lin cu o flacără gălbuie ce răspândeşte aromă de miere de albine. Culoarea galben închis a paharului candelei, precum şi lumina pe care o răspândeşte sunt potrivite cu atmosfera bisericească a slujbelor şi o deosebeşte în mod calitativ de candelele din comerţ de diferite culori. Candela reprezintă şi o binecuvântare pentru credincioşi din partea Patriarhiei Române, întrucât are ca semn distinctiv pe laturile paharului Crucea patriarhală stilizată."
Deci nu se mai insinuează că uleiul de palmier e specific cultului ortodox, ci faptul că "galbenul închis de pe pahar şi lumina pe care o răspândeşte sunt potrivite cu cu atmosfera bisericească a slujbelor". Păi normal că galbenul închis e numai potrivit cu atmosfera bisericească, pentru că reprezintă aurul, simbolul bogăţiei, care se găsesşte din abundenţă în biserică şi mai ales pe veştmintele popilor, că doar aşa îi stă bine unui om care propovâduieşte smerenia, cumpătarea şi ajutorarea aproapelui, îmbracat din cap până în picioare în aur. Cât despre aroma de miere de albine, aceasta e deja bonus, dacă avea şi propolis chiar m-ar fi dat pe spate! :)).
Desigur că nu putea lipsi nici critica adresată concurenţei cu ale lor candele "nespecifice cultului ortodox" de diferite mărimi şi culori.

Din punct de vedere al reclamei candelei, anul acesta BOR a stat mai bine, reclama e mai apropiată de realitate dar şi mai amuzantă decât cea de anul trecut. BOR primeşte de la mine un punct în plus la capitolul marketing anul acesta :)).

Cât despre "lumina sfântă" si cât de "sfântă" este ea de fapt, voi vorbi mai pe larg mâine seară.

Până mâine seară, să nu uitaţi să dormiţi liniştiţi  paşteţi fericiţi ! FNI Domnul veghează!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu