Despre pariuri: Pariul lui Pascal

Ca argument pentru credinţa lor, unii creştini folosesc "Pariul lui Pascal" (mulţi dintre ei habar nu au cine a formulat ideea sau de ce această idee este un pariu).

Filosoful francez Blaise Pascal a fost primul care a enunţat această idee, sub următoarea formă:

"Dacă crezi în Dumnezeu şi el există, ajungi în rai.
Dacă crezi în Dumnezeu, dar el nu există, nu pierzi nimic.
Dacă nu crezi în Dumnezeu, dar el există, te duci in iad.
Dacă nu crezi în Dumnezeu şi chiar nu există, într-adevăr ai avut dreptate, dar eşti tot în situaţia celui care a crezut.
În concluzie, mai bine crezi şi poţi să câştigi totul decât să nu crezi şi să rişti să pierzi totul."

Afirmaţia de mai sus este un pariu. Eşti îndemnat să îl "joci" în eventualitatea câştigării "potului cel mare", biletul de intrare în rai. Diferenţele dintre un pariu clasic (jocuri de noroc gen cazinou, loterie, pariuri sportive etc), constă în faptul că aici se adaugă (prin apelul la frică, un pseudo-argument) o consecinţă negativă dacă nu "pui pariul" (iadul) şi se sugerează că miza pariului este 0. Dar cum ştim bine, orice pariu are o miză şi este foarte tentant.

Să analizăm îndeaproape:

"Dacă crezi în Dumnezeu şi el există, ajungi în rai.
Dacă crezi în Dumnezeu, dar el nu există, nu pierzi nimic."

În primul rând, se "dau cote egale" între posbilitatea ca Dumnezeu să existe şi posibilitatea ca Dumnezeu să nu existe. Ideea de Dumnezeu promovată în creştinism intră în conflict cu toate domeniile cunoaşterii ştiinţifice (cele mai evidente fiind istoria, geografia, geologia, astronomia, biologia, fizica, etc) şi totodată, atributele sale se bat cap în cap şi se exclud, existenţa sa neputând fi viabilă din punct de vedere logic (intră în conflict şi cu logica). Toate aceste domenii ale cunoaşterii susţin lucruri adevărate, dovedibile şi funcţionale, spre deosebire de ceea ce susţine biserica, fără absolut nicio dovadă verificabilă.
Deşi este evident că posibilitatea existenţei lui Dumnezeu, din punct de vedere logic, este nulă, măcar de dragul discuţiei să zicem că ar fi extrem de improbabilă, neglijabilă.  
Atunci, despre care Dumnezeu vorbim aici? Există numeroase culte şi secte creştine care susţin lucruri diferite despre Dumnezeu şi ceea ce vrea el. Pentru niciuna din aceste variante nu există vreo dovadă verificabilă. Cu alte cuvinte, există atâţia dumnezei câte culte şi secte creştine există. Mai mult decât atât, la "agenţia de pariuri creştină a lui Pascal" "oferta zilei" include doar dumnezeii creştini. "Pe cealaltă stradă, la colţ", există "concurenţa": altă "agenţie de pariuri" care te îndeamnă să "pariezi pe Allah". Includeţi "Allah" în textul lui Pascal în loc de Dumnezeu. Sesizaţi vreo diferenţă ? Nu! Fiecare religie şi credinţă de pe planetă susţine că este religia/credinţa adevărată şi că dacă nu crezi în zeii promovaţi de ea, rişti consecinţe negative. Şi sunt mii de zei. Din punctul ăsta de vedere suntem cu toţii condamnaţi. Partea bună este că toate aceste credinţe/religii au ca argumente demostrabile în favoarea zeilor lor tot atâtea câte are creştinismul în favoarea lui Dumnezeu: adică niciunul.
Mai departe, se sugerează că miza pariului este zero, "că nu pierzi nimic dacă nu crezi". Greşit! Orice pariu are o miză, oricăt de nesemnificativă pare. În cazul acestui pariu, miza este chiar viaţa ta pe care ţi-o iroseşti, crezând o minciună sfruntată, o iluzie care îţi impune un anumit mod de viaţă, altul decăt cel firesc, şi consumarea unor resurse importante (bani, timp etc.).

Mai departe...

"Dacă nu crezi în Dumnezeu, dar el există, te duci in iad."

Cum am spus, nu există nicio dovadă pentru existenţa zeilor, implicit nici pentru consecinţele negative. Ameninţarea cu iadul este făcută doar pentru a trezi frica în om, nu ţine de raţiune. Plus că treaba asta intră în contradicţie cu toate învăţăturile creştine. Păi crezi că Dumnezeu te va primi în rai doar pentru că ai crezut în el ca să primeşti biletul de intrare în rai, fără să fii "un bun creştin" şi fără să faci exact cum îţi spun învăţăturile creştine? Ei bine, da, se poate! Păi "necunoscute sunt căile Domnului". Pe cât de necunoscute, pe atât de încurcate. Şi pe cât de încurcate pe atât de contradictorii. Poţi să fii un nelegiut imoral toată viaţa şi să ajungi în rai doar pentru că "ai pariat" la sfărşit pe Dumnezeu. Cum aşa? Simplu! Vă amintiţi cine a fost prima persoană care a primit "cetăţenie" în rai? Tâlharul de pe crucea din dreapta crucii lui Iisus, pentru că la final a crezut în el (ăla din stânga, tot tâlhar, nu a primit nici măcar "viză", că nu a crezut). Deci unul care a dus o viaţă imorală, care a furat şi probabil că a dat şi în cap şi a omorât pentru a fura (nu ar fi fost răstignit aşa, doar pentru două-trei găinării), contrar tuturor "normelor de conduită morală" date de Dumnezeu, ajunge în rai pentru că la final îl pupă în fund cu multă ardoare pe Dumnezeu. Treaba asta are un singur nume: MITĂ! ALO, D.N.A.-ul?. Desigur că nu se va sesiza nimeni. Nu se sesizează nimeni la mita electorală, darămite la "sfânta mită cerească". Totodată dacă eşti un ateu responsabil, moral, altruist, de bun simţ şi civilizat faţă de semenii tăi, ţi se va indica "primul lift pe stânga care coboară la cazane" pentru că ai refuzat să "joci la pariuri" (Pariul lui Pascal, fireşte). Păi treaba asta spune multe despre "moralitatea" lui Dumnezeu.
Dar nu vă faceţi griji, Dumnezeu, iadul, raiul şi alte bazaconii de genul acesta sunt doar nişte poveşti de speriat copii mici (sau oameni "mari" care au refuzat să se maturizeze, după caz).

"Dacă nu crezi în Dumnezeu şi chiar nu există, într-adevăr ai avut dreptate, dar eşti tot în situaţia celui care a crezut."

Adică ai avut dreptate că "treaba asta cu pariurile este doar o iluzie menită să te uşureze de resurse care să intre în posesia agenţiei de pariuri", dar "nu pierzi nimic". "Da, sigur". Tocmai am stabilit mai sus cu două paragrafe ce pierzi, dacă joci Pariul lui Pascal şi miza nu e deloc 0, dimpotrivă.

"În concluzie, mai bine crezi şi poţi să câştigi totul decât să nu crezi şi să rişti să pierzi totul."

Ce promovare! Ce inducţie subliminală! Ce minciună!

În concluzie, mai bine nu te apuci de pariuri. Şi dacă la pariurile clasice există totuşi o şansă infimă să câştigi ceva (deşi pe termen lung cu siguranţă raportul câştig/pierdere va fi mai mult ca sigur în favoarea agenţiei de pariuri şi nu a ta), la Pariul lui Pascal pierzi din start. Miza nu este 0, aşa cum se sugerează. Acesta este un "Pariu cu viaţa" (şi nu, nu mă refer la acel serial "de o valoare cinematografică incontestabilă" de pe PRO TV) ci la însăşi viaţa ta, care o pui ca miză pentru un lucru lipsit de adevăr...Lipsit de raţiune...Pentru o minciună....Pentru o iluzie...Pentru iluzia pe care liderii religioşi vor să o dăm la schimb pe realitate, pentru beneficiul lor şi numai al lor.

În cazul nostru, agenţia de pariuri cu acoperire naţională, S.C.  B.O.R. S.R.L. Adică S.C. "Bet Only Right" S.R.L.. În traducere, "Pariaţi Doar cu Dreapta". Nu cu mâna dreaptă (sau nu doar cu mâna dreaptă, ci şi cu cea stângă), ci cu "Dreapta Credinţă Ortodoxă" (pleonasm asumat), fireşte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu