100 de milioane de euro pentru biserici. Hmmm...Poate la anul!

Astăzi au fost analizate amendamentele (în total 10.000) făcute la bugetul de stat pe anul curent.
Ştim că s-a discutat mult prin presă despre amendamentele făcute de proaspăt aleşii poporului, multe dintre acestea pentru biserici şi alte aspecte legate de acestea.

Din ziarul on-line Gândul aflăm că amendamentele făcute pentru culte (biserici, în mare parte) au fost în total 2.043 cu o valoare estimată a acestora la aproximativ 100 de milioane de euro!!!

Din fericire niciunul dintre cele 2.043 de amendamente nu a trecut, prioritate având cele cu privire la educaţie, sănătate, cultură, infrastructură etc. (adică tot ce contează în mod real la dezvoltarea societăţii).

Am spus din fericire...E bine că li s-a mai tăiat macaroana cultelor, pe de-o parte. Pe de altă parte, ştiind rolul extrem de important pe care cultele îl joacă pe scena politică, neacordarea niciunui leu în plus din actualul buget către acestea mă face să cred că situaţia financiară a României în acest an va fi cu mult mai disperată decât în ultimii 2-3 ani.

Dacă cineva are de gând să le plângă de milă bisericilor după această veste, ar trebui să nu îşi facă griji. Cultele oricum îşi vor lua partea din bugetul statului, dar nu vor mai lua în plus.
Şi aşa, cel mai puternic cult din România, BOR este totodată şi cea mai profitabilă "instituţie" (SRL, sau mai bine spus SA, deoarece are şi statul destule "acţiuni") din România în ultimii ani.

Dar şi aşa BOR nu se mai satură de bani, dorind monopol pe segmentul lor din "economia de piaţă", incriminând orice altă practică decât înmormânrea (asta înseamnă bani minus pentru BOR), cimitirele private, cât şi firmele private de pompe funebre (asta după ce în trecut au "dat de pământ" cu producătorii privaţi de lumânări şi icoane/iconiţe/cruciuliţe), în ciuda faptului că BOR nu plăteşte taxe şi impozite pe obiectele de cult pe care le vinde şi "serviciile" pe care le prestează.

Se anunţă un an 2013 extrem de dificil pentru români...

2 comentarii:

 1. Mai dificil decat 2010? Decat 2011? Decat 2012?
  Apropos, crezi ca mai iesim vreodata din criza?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E foarte posibil să fie mai greu 2013 decât precedenţii. Nu ştiu când vom ieşi, doar nu sunt "Dumnezeu". :))

   Ștergere