Ce faci de sfârşitul lumii ?

   După cum bine ştiţi în data de 21 Decembrie 2012 lumea se va sfârşi! Mai avem 24 de ore de trăit!
   Nu-i aşa ca sună înfricoşător? Ei bine.....Nu!
   De câţiva ani incoace se discută de această dată nefastă, nu puţini fiind cei care cred în treaba asta.
   Aceste idei au tot fost dezbătute, luate mai mult sau mai puţin în serios şi demontate de diferiţi oameni de ştiinţă.
   Nu voi intra foarte mult în detalii (voi face un scurt rezumat) pentru a profita de ocazie şi a arăta de ce credinţele si religia în general nu funcţionează (aşa cum o face ştiinţa).

   Totul a plecat de la civilizaţia mayaşă (începând cu aproximativ 2.600 de ani î.e.n.) care a creat un imperiu puternic în sudul Mexicului de astăzi (preponderent in Peninsula Yucatan şi o parte din vestul Americii Centrale Continentale). Mayaşii erau renumiţi pentru oraşele lor dezvoltate (cu numeroase temple monumentale), pentru cunoştiinţele destul de avansate în matematică şi observaţii astronomice cu un grad mare de utilitate in cadrul planificării activităţilor cu caracter anual, dar totodată şi pentru religia lor politeistă şi sacrificiile umane. Mai multe detalii despre mayaşi găsiţi aici.
  
  Pe baza observaţiilor astronomice dar şi în acord cu credinţele lor au creat un calendar (care stă la baza isteriei legate de sfârşitul lumii) în cicluri alcătuite din 5.200 de ani. După fiecare ciclu lumea se sfârşeşte şi are loc un nou început. De fapt, ce înseamnă "se sfârşeşte" ? Noi acum ne aflăm la capătul celui de-al cincilea ciclu. Deci, conform mayaşilor lumea a fost creată de zei în urmă cu 26.000 de ani (sună mai bine decât cei 6.000-8.000 de ani conform Bibliei, dar nu suficient. Ştim bine ca Terra s-a format acum mai bine de 4,5 miliarde de ani).
 Conform credinţelor lor, în primul ciclu zeii au creat doar animale şi nu au fost mulţumiţi, aşa ca au distrus lumea şi au luat-o de la zero. În al doilea ciclu, pe lângă animale, au creat şi oameni făcuţi din lut. Nemulţumiţi fiind din nou, zeii au distrus iar lumea. În al treilea ciclu au creat oameni din lemn. Nici ăştia nu erau buni aşa ca în al patrulea ciclu au creat oameni de chihlimbar. Evident ca nici oamenii de chihlimbar n-au trecut "testul perfecţiunii" al zeilor, aşa că în ultimul ciclu, al cincilea, au creat oamenii din "mălai şi sânge", adică pe noi.
  Mayaşii erau ferm convinşi că nici de data asta zeii nu vor fi mulţumiţi şi că la finalul ciclului de 5.200 de ani (adică mâine pe vremea asta) zeii vor distruge din nou lumea.
  Cum o vor distruge? Un detaliu în acest sens se poate găsi in Codexul din Dresda, una din cele trei cărţi mayaşe care au supravieţuit de-alungul timpului (celelalte două fiind la Madrid şi Paris). Pe ultima pagină este desenat "Crocodilul Ceresc" din a cărui gura ies şuvoaie de apă care inundă Pământul. Cu alte cuvinte, zeii nemulţumiţi şi de de data asta de creaţia lor, o vor distruge printr-un potop (Vă sună cunoscut? Desigur! Dar despre potopul biblic şi povestea lui Noe, cu altă ocazie...).
  Nici nu ar trebui să ne mire faptul ca mayaşii credeau ca lumea se va sfârşi printr-un fenomen meteorologic extrem din moment ce regiunea în care s-a aflat imperiul lor este destul de frecvent supusă ploilor torenţiale, furtunilor sau uraganelor.

 S-au speculat şi alte evenimente apocaliptice (nelegate de credinţele mayaşilor) "programate" pentru mâine cum ar fi:

1) Ciocnirea Pământului cu un corp ceresc de dimesiuni mari (o planetă) "ascunsă" numită Nibiru - dacă ar fi existat aşa ceva, cei de la NASA ar fi ştiut de ea de mult timp (totodată cei de la NASA au negat categoric o asfel de ipoteză)
2) Ciocnirea Pământului cu un corp ceresc de dimesiuni mici (dar cu consecinţe catastrofale) - adică un asteroid. Iarăşi cei de la NASA au negat categoric şi această posibilitate. Dacă sunt fani ai filmului "Armageddon" care se aşteaptă la producerea unui astfel de eveniment mâine, vor fi dezamăgiţi crunt. (Oricum, Bruce Willis ne poate salva pe toţi cu altă ocazie :) )
3) Inversarea polilor magnetici - acest lucru s-a mai întamplat în trecut, dar este un proces de lungă durată (zeci de mii de ani). Deci nu, polii magnetici nu  se vor schimba peste noapte!
4) Cutremure puternice, tsunami-uri etc. Tot ce este posibil, pot avea loc mâine la fel de bine cum pot avea loc în oricare altă zi. Chiar dacă vor avea loc astfel de fenomene mâine, în mod garantat nu vor avea consecinţe globale care să ducă la sfârşitul lumii.

  În concluzie, eu unul mâine voi dormi, voi mânca, voi citi, voi merge la sală, mă voi intâlni cu prietenii, după care mă voi întoarce acasă şi mă voi culca din nou.
  Voi ce faceţi de "sfârşitul lumii"?

14 comentarii:

 1. asa se spunea si despre anul 2000 (trecerea din 1999 in 2000) Cum ca PC-urile ar fi ''inapte'' de a trece in 2000, ajungand doar la 1900...
  tampenie mai mare ca asta ...greu de auzit !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E un alt exemplu elocvent de acest gen, sustinut fara probe viabile la fel ca "evenimentul" de maine.

   Ștergere
  2. Este o tampenie cand nu te informezi/nu esti in cunostinta de cauza. "Virusul" Y2K a fost o problema adevarata cand s-a sesizat posibilitatea ca fenomenul respectiv sa apara. Da, mass-media a extrapolat si a informat complet gresit (ca de obicei) populatia. Si nimeni nu a inteles nimic.
   Y2K nu a fost adresat populatiei ci comuntatilor de ingineri software. A fost o problema "pe bune" din perspectiva sistemelor de calcul de acum invechite. Ideea era modul de formatare si/sau interpretare a datei. Foarte pe scurt, in mod normal (si curent) data este memorata sub forma unui intreg fara semn. Acum cativa ani, memoria era scumpa. Considerand ca pt fiecare client/tranzactie etc. trebuia memorata si data in baza de date, inginerii de sistem au cautat solutii pt minimizarea spatiului.
   Evident, anumite solutii nu au fost prea inspirate precum memorarea ca memorarea doar a ultimelor 2 cifre ale a anului. Drept urmare, apareau probleme precum stergerea unor date recente (Sterge datele mai vechi de anul 90...dar ai date din anul 00) sau probleme la interpretarea datelor nou introduse. De exemplu, MySQL spune clar:
   "Year values in the range 70-99 are converted to 1970-1999.

   Year values in the range 00-69 are converted to 2000-2069."
   Dar asta acum, dupa ce a fost realizata aceasta problema.
   Deci, Y2K a fost real. A fost un impediment. A fost o provocare. A fost fondat. Noi, utilizatorii de rand nu l-am simtit, insa crede-ma...administratorii de sistem si ale bazelor de date au avut de lucru.

   Ștergere
  3. http://antivirus.about.com/b/2009/12/29/a-look-back-at-the-y2k-virus.htm

   Asta pentru ca inginerii lucreaza mai mult si vorbesc mai putin.

   Ștergere
  4. Desigur ca exsita o problema de software care necesita o anumita solutie la momentul acela.Mai concret eu ma refeream la mass-media care a prezentat toata treaba intr-un mod "apocaliptic" si multi au luat treaba asta pe "nemestecate" si au propagat-o ca atare, amplificand-o mai mult decat era cazul. Desigur ca ai dreptate in ce ai scris.

   Ștergere
  5. Atunci cauta alta exprimare, leaga-te de mass-media. Nu de "sustinut fara probe viabile". Just sayin. Mass-media sucks, that's a fact.

   Ștergere
 2. De ''sfarsitul lumii '' dau un party in cinstea unor fete de isprava care mi-au facut o bucurie de acest decembrie 2012 !
  In rest, noi sa fim sanatosi , frate .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta da modalitate de a petrece "sfarsitul lumii". Have fun! :)

   Ștergere
 3. Uite ce sa fac, studiez intens manualul noului(si totodata primului) meu smartphone. Nimic deosebit, doar ca e o tacere in jur de parca a venit sfasitul lumii si eu sunt singurul supravietuitor. :P

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Inca nu s-a terminat ziua de 21. :). Oricum faci ceva util, tot trebuie sa inveti setarile si functiile ca sa il poti folosi la capacitate maxima.

   Ștergere
 4. Totusi, de ce pe bloggger si nu pe wordpress? Te gandesti cumva la renuntarea la fundalul negru?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am ales "Blogger" din motive "tehnice" (ca sa zic asa), plus ca mie unul mi se pare mai usor de utilizat decat Wordpress-ul. Cat despre fundalul negru, nu voi renunta le el. Ma defineste.:)

   Ștergere
  2. De curiozitate doar...de ce wordpress si nu blogger? (not an aggressive question..)

   Ștergere